Tudás

1 hónapos a kisbabád

Kisbabád még ideje nagy részét alvással tölti. Amikor éber, fekszik a hátán és végtagjaival nagy darabos mozgásokat végez. A karok általában aktívabbak még. Kezeivel nem tud tárgyakat megfogni, ökölben tartja, hüvelykujja tenyerébe fordul. Jellemző rá a fogóreflex, ami annyit tesz, hogy ha tenyere mégis nyitva van és hozzáérintünk valamit, akkor arra biztosan ráfog és nem tudja elengedni tudatosan. A tárgyakra rácsodálkozik, de nem nyúl értük. Fejecskéjét még nem tudja megtartani előre-, hátrabillen, ha felemeljük. Kisbabád bőre feszesebb, ráncai elsimultak, már kis zsírpárnái is vannak. Hason csak rövid időre néhány pillanat erejéig emeli meg a fejét. A baba a szemétől kb. 30 cm-re tartott tárgyat pár másodpercig nézi, megpróbálja követni. Az ismerős hang irányába fordul. Napi alvásigénye 15 óra. A hónap végére elkezdheted a levegőztetést.

Mire figyelj!

Ha kisbabád kis testét nyugodt körülmények között hátrafelé megfeszíti, ha a hangos zajokra nem reagál összerezzenéssel, vagy ha a baba feltűnően sokat sír és keveset alszik, akkor mindenképp javasolt szakemberhez fordulni.

Mit játssz a babáddal?

Talán furcsán hangzik, de már az egy hónapos babáddal is tudsz játszani. Persze ez még nem igazi játék, de előkészítése annak. Mindig szakíts időt a babával való tudatos foglalkozásokra:

Fordítsd a babát az oldalára, hasára rövid időre.

Simogasd a hátát, karját, lábait.

Ne hagyd ki a fürdetés utáni masszázst sem!

Kis lábacskáit gyengéden nyújtogasd, csípőjét combjai gyengéd széthúzásával lazítsd.

Minden nap végezzetek bicikliző mozgásokat a lábával.

Beszélj, énekelj vagy dúdolj sokat neki.

2 hónapos a kisbabád

Kisbabád már hosszabb időszakokat tölt ébren, hanghatásokra jellemző arckifejezéssel reagál. Megjelenik az első igazi mosoly!  Kezecskéinek fogása lassan akaratlagosan irányítottá válik, kísérletet tesz tárgyak megfogására, de ez általában még nem sikerül neki. Lábaival aszimmetrikusan rugdalózik. Tekintetével megpróbálja követni a mozgó színes tárgyakat. Hason fekve fejét emelgeti, átfordítja. Ez az emelés még nem teljes, körülbelül 45 fokos és csak rövid ideig tart. Egyre több időt tölt ébren, ilyenkor csendben nézelődik. Kialakulóban van a napi evés-alvás-ébrenlét ritmus. Próbáld összehangolni a család és a baba ritmusát.

Mire figyelj!

Egyre többet fektesd napközben kisbabádat a hasára, mert így erősödnek a fej, és a törzsemeléshez szükséges izmai. Ha 2 hónaposan nem emeli a kicsi a fejét, akkor vidd el szakemberhez. Intő jel lehet még, ha a baba fejét csak az egyik irányba fordítja és háton is ferdén, oldalt tartja. Arra is figyelj, hogy ne csak az egyik lábát vagy egyik kezét használja. Ha nem úgy mozgatja mint a másikat, vidd szakemberhez!

Mit játssz a babáddal?

Folytathatod az első hónapban megkezdett oldalra, hasra fordítást. Kezdődhet a pucértorna! Fürdetés és masszázs után a fekvő babád karját nyújtsd a feje mellé, majd húzd le a teste oldalához. Háton fekve a térdét óvatosan hajlítva nyomd a combjait a hasa irányába, húzd szét a combjait, majd a csípú lazítása után nyújtsd kis a lábait egyszerre.

Pucéran fektesd az apuka meztelen felsőtestére, had i smerkedjenek egymással!

Napközben fektesd játszószőnyegre, és tegyél mellé 2-3 érdekes játékot, had küzdjön értük.

Tapsoltasd a kisbabádat, közben énekeld neki a Tapsi, tapsi mamának című dalocskát.

Játssz vele kukucskát, a kiságynál más-más helyeken tűnj fel és szólj hozzá kedvesen: “kukucs”. Semmiképp se ijeszd meg!

Csörgő segítségével irányítsd a figyelmét!

3 hónapos a kisbabád

Kisbabád kezeivel ütő mozdulatokat végez, amikor meg akar fogni tárgyakat. A játékokat gyakran csukott ököllel érinti, fogása sokszor célt téveszt. A megfogott tárgyakat még mindig nehezen engedi el. Nyugalmi állapotban a kezek lazán nyitottak. Kezeit a teste előtt elengedi, megfogja. Fejét középvonalban tartja és emelgetni próbálja. Hason fekve támaszkodik (alkarján), és fejét, mellkasát felemeli a földről. Fontos, hogy a lábak már majdnem nyújtottak ebben a helyzetben. ha beszélünk hozzá ránk mosolyog, kacagó, gügyögõ, sikongató, gurgulázó hangokat ad sír, amikor egyedül marad ha felhúzzuk ülésbe, fejét testével egy vonalban képes tartani hátról oldalra fordul

Mit játssz a babáddal?

Eljött az idő, hogy, ha eddig nem tettük, akkor a gyermeket a kemény földre tegyük le napközben egy nagy takaróra! Ez az a hely, ahol biztonságban tudhatjuk, hiszen lassan elkezdődik a forgás és mozgásfejlődési szempontból is ez a számára legmegfelelőbb tér. Ne tegyünk 3 játéknál többet elé, mert a túl sok inger megzavarhatja a felfedezésben!

Mire figyelj!

Amennyiben a kisgyermek ennek a hónapnak a végére nem emeli fel fejét, mellkasát hason vagy háton fekvésből felültetéskor a fejét hátraejti, akkor mindenképpen forduljunk konduktorhoz, vagy korai fejlesztő szakemberhez. Fontos az is, hogy saját kezeivel játsszon és a kezébe adott csörgőt rövid ideig megtartsa. Nem elfogadható, ha mindkét láb térdben hajlított és oldalra fel van húzva, ez túlzott izomzati lazaságra utal.

4 hónapos a kisbabád

 Az arcok között már különbséget tesz, nem fogadja szívesen az idegeneket. Bár még mindig ügyetlenke, de már megfogja az elé tartott tárgyakat. Ezeket akár egyik kezéből a másikba is átteszi. Új felfedezni való számára saját lába, melyet intenzíven próbál elkapni.

Hason fekve fejét 90 fokos szögben tartja, tenyerére (öklére) támaszkodik és így vizsgálja meg a körülötte lévő játékokat. Hátán fekve sokat és szívesen játszik, innen oldalára fordul.  Ebben a hónapban szokott megtörténni az első hasra fordulás, mely az első helyzetváltoztató mozgás a kicsi életében. Ha ezt még nem történt meg, akkor se ess pánikba, mert innentől kezdve bizony nagyon különböző a picik fejlődése. A hasra fordulás akár 5-6 hónapos korig is várathat magára.

Mire figyelj!

Ettől a hónaptól kezdve ne hagyd fenn a babát semmilyen magaabb fekhelyen, mert bármikor hasra fordulhat! Ha már próbálkozik a mászással, a földről távolíts el minden veszélyt rejtő tárgyat!

Mit játssz a kisbabáddal?

Napközben, ha a baba aktív és érdeklődő, tedd járókába vagy a játszószőnyegére.

Tedd minél többet hasra, és mutogass neki különböző zenélő játékokat!

Mozgasd a baba kezét az arca előtt, próbáld rávenni hogy szemével kövesse azt!

Lepd meg valamilyen zenélő játékkal.

Vágj grimaszokat, próbáld a babát megnevettetni.

Játszd el az ujjain, “ez elment vadászni, ez meglőtte” stb.

Kapcsoljátok be a rádiót, és táncoljatok egy nagyot együtt!

Lovagoltasd a térdeden.

5 hónapos a kisbabád

Kisbabád hangadásokkal hívja fel magára környezete figyelmét. Visítozik, kiabál, hörög, morog. Képes a látóteréből kieső tárgyat megkeresni, ha kendőt teszel a fejére, már sikerül levennie. A játékokat biztosan megfogja, rázza, szájába veszi és akaratlagosan el is engedi. Hason nyújtott végtagokkal elkezdődik a „hintázás”, amit nagyon tetszik a kicsiknek. Szereti magát nézni a tükörben és néha mosolyog is. A gyerekek többsége ebben a hónapban már nem csak hasra, hanem hasáról hátára is visszafordul. Célirányosan változtat helyet, hason oldalra elfordul a tárgyakért.

Mire figyelj!

Kisbabád a földre vagy térdünkre állítva terheli lábait, tartása egyenes, állítani mégis mindaddig tilos, míg ezt önállóan nem kivitelezi. Felejtsétek el a bébikompot, nem egészséges a babának! Ha a kicsi kezeit még mindig ökölbe szorítva tartja, keressétek fel a gyermekorvost!

Mit játssz a kisbabáddal?

Minél többet mondókázzatok, mozgasd a babát ütemesen.

Adj a kezébe sípoló gumifigurát, különböző formájú játékokat.

Nézzetek közösen tükörbe, akár grimaszolhattok is.

Játszatok csörgővel, különböző irányokban csörgesd, figyeld, keresi-e!

Fekvő helyzetből húzd ülő helyzetbe.

Ültesd az öledbe magaddal szemben, fogd meg a két kezét és favágó mozgásokkal énekeljétek: “húzz húzz engemet, én is húzlak tégedet, amelyikünk elesik, az lesz a legkisebbik”.

Járjátok körbe a lakást, minden megtapogathat, megismerhet, de csak a felügyeleteddel!

6 hónapos a kisbabád

6 hónapos korban látványosan beindul a kicsik mozgása, kúszás-mászás, hasra fordulás. Bármerre képesek már elfordulni egy érdekes játékért. Helyüket kissé még esetlenül próbálják változtatni. Van olyan baba, aki hátrafelé tolja magát, van amelyik gurul, van amelyik már előre kúszik. Ne hasonlítgasd más babákhoz, minden gyermek másképp fejlődik. A helyváltoztatással kitárulkozó világ a gyermek értelmi képességeinek fejlődését is elősegíti. A baba a nappali órák felét aktívan tölti el, játékait hosszasan vizsgálja, forgatja, szájába veszi. Ha lerakod a járókába, vagy a játszószőnyegére, először sírással jelzi nemtetszését, de hamar megnyugszik. Mindkét kezét kinyújtja, hogy meg tudja szerezni az érdekes játékokat. Fogásnál már a hüvelykujját is használja, így sokkal kisebb dolgok felvételénél is sikerrel jár.

Mire figyelj!

Bár kisbabád egyedül felülni még nem tud, de ültetve egyenes háttal már rövid ideig megül, mégse erőltesd. Addig ne ültesd fel a babát, amíg erre önállóan nem képes! A túl korai ülés későbbi gerincferdüléshez vezethet, hiszen a hátizomzat még nem elég erős ehhez a terheléshez. Sokkal jobbat, ha továbbra is a játszószőnyegén van, mert így kitartóan küzd, hogy elérje az érdekes helyeket, tárgyakat, hamarabb megindul a kúszás-mászás.

Mit játssz a kisbabáddal?

Folytassátok az eddigi játékokat, a babamasszázst és a babatornát!

Ültesd az öledbe, énekelj a babának, közben tapsold a ritmust a baba kezeivel!

Tegyél az asztalra játékokat, hagyd hogy érte nyúljon. Növeld mindig a távolságot.

Grimaszoljatok, nyújtogasd a nyelvedet, figyeld utánoz-e.

Építs neki várat, borítsátok el együtt.

Ütögessetek össze kopogós tárgyakat.

Fogd meg a kezét, és mutass rá a testrészeire vele, közben mondd: itt a szemed, itt a szád, ez meg itt az orrocskád…

Játszatok labdával, ütögessetek lufit.

Lassan kezdj el mesét olvasni neki. Lapozgatós kemény kötésü könyvecskéket nézegessetek együtt.

7 hónapos a kisbabád

Sok kisgyermek 7 hónaposan a kúszást már profi módon űzi. Egyik helyről a másikra kúszik, gurul, még úgy is, ha játék van a kezében. A legtöbb baba ilyenkor már képesek hason fekvésből négykézláb helyzetbe emelkedni és így előre-hátra ringatni magát. Ebből a helyzetből vagy oldal fekvésből néhányan már fel is ülnek, és szabadon játszanak két kézzel. Fáradhatatlanul hablatyol, gagyog. Kibújnak az első fogacskák.

Mire figyelj!

Kezdetben lehet a kúszás aszimmetrikus, kissé esetlen, de ha már jól begyakorolta, akkor ellentétes kéz-láb mozdulattal haladjon. Figyeld, hogy ez kialakuljon nála.

Mit játssz a kisbabáddal?

Ültesd az öledbe magaddal szemben, fogd meg a két kezét és favágó mozgásokkal énekeljétek: “húzz húzz engemet, én is húzlak tégedet, amelyikünk elesik, az lesz a legkisebbik”.

Ültesd az öledbe, énekelj a babának, közben tapsold a ritmust a baba kezeivel!

Ismertesd meg fele a lakás helységeit.

Minél többet hintázzon a kicsi, akár szobai akár kinti hintában.

8 hónapos a kisbabád

A legtöbb gyerek ebben a korban már elkezdi a mászást, de ekkor még előfordul, hogy ha hírtelen akar helyt változtatni, akkor inkább a kúszásnál marad, az gyorsabb.  A felülés önállóvá válik és a kicsik egy része már állóhelyzetbe húzza magát a bútorokba kapaszkodva. Ekkor még leguggolni és lépegetni nem tudnak, csak élvezik, hogy új szemszögből látják a világot. Megindul a beszéd fejlődése is. Általában két szótagú elnevezéseket használ: ba-ba, ma-ma. Gyermekünk elérte azt a kort, amikor félelemmel gondol az anyjától való elszakadásra. Ilyenkor sok figyelmet és türelmet igényel az önálló játékra való szoktatás.

Mire figyelj!

Ha a kúszás ebben a hónapban még nem indul meg, akkor mutasd meg a kicsit szakembernek!

Mit játssz a kisbabáddal?

Adj a kezébe újságot, had gyűrögesse, de vigyázz, ne vegye a szájába!

A pároddal tegyétek egy pokrócra, fogjátok meg a pokróc négy sarkát és görgessétek végig rajta a kicsit.

Mondókázzatok, közben lehet tapsolni, vagy ritmusosan billegtetni a babát.

Szagoljatok virágot, mondjátok: hapci!

Nézegessetek közösen képeskönyveket.

9 hónapos a kisbabád

A mászás már kezd begyorsulni. Kisbabád már játékot a kezében tartva is képes mászni.  Az ügyesebbek elindulnak négykézláb felfelé a lépcsőn is, úgyhogy tedd berekbiztossá a lakást!  A felállás már egyre több helyen sikerül nekik, belekapaszkodik dolgokba, felhúzza magát. A kiságy rácsában kapaszkodva oldalra is ellépegetnek (először a kezüket rakják oldalra). Álló helyzetből képesek leülni és egyenes háttal kitartóan ülni.  A babák ülve elkezdik a tapsolást, mutatóujjukat elkülönítik, mutatnak tárgyakra vagy bedugják kis lyukakba. Észreveszik a méretbeli különbségeket: A kicsi játékot egy kézzel, a nagyot két kézzel emelik fel.  Elkezdődik az önállósodás, egyre többször közli akaratát, akár már hisztivel is.

Mire figyelj!

Kisbabád még mindig mindent a szájába vesz és így fedez fel. Mivel kis ujjacskáival már képes ollózva apró tárgyakat is felvenni, ezért fokozottan figyelj a padló tisztaságára, apró dolgokat ne hagyj a földön.

Mit játssz a kisbabáddal?

Tegyél egy kisvödörbe kisebb babajátékokat, hagyd, hogy ki-be pakolássza őket.

Váltogasd a játszószőnyegen lévő játékokat, nehogy ráunjon a baba.

A pelenkázón fekve dobbants a lábacskájával felváltva a “sétálunk, sétálunk, egy kis dombra” dalocska ütemére.

Minden nap legyen babatorna az esti fürdés után.

Az önálló játék alatt szóljon mesekazetta, vagy tegyél be egy zenés gyermekkazettát.

Játsszátok a “csip-csip-csóka” játékot, közben csipkedd a pici kézfejét.

Az etetészékben tegyél elő poharat, kanalat, tányért, had próbálkozzon az önállósodással!

Adj a kezébe egy kendőt és játsszatok kötélhúzósat. Jó móka lesz!

10 hónapos a kisbabád

Most már bármikor megeshet, hogy a kicsi feláll. Így sokkal könnyebben felfedezi a környezetét. Előszeretettel mászik fel a székekre, magasabb helyekre, mivel még nem alakul ki a félelemérzete. A kezedbe kapaszkodva stabilan áll, rugózik, esetleg lépeget. Rohamosan fejlődik a kézügyessége. Apróbb tárgyakat kiszedeget a tartójukból. Beszéde, értelme ugrásszerűen fejlődésnek indul. Folyamatosan ismételget, utánoz, egy-egy szót már ki tud mondani. A szeme láttára elrejtett tárgyakat mindig ugyanazon a helyen keresi. Ismeri, és rámutat testrészeire.

Mire figyelj!

Kicsikéd egyre veszélyesebb mutatványokat hajt végre, felmászik mindenre, lerángatja az asztalterítőt, fiókokat nyitogat, így most már elengedhetetlen, hogy gyerekbiztossá tedd a lakást! Ha van rá lehetőség, alakíts ki egy szobában egy kis kuckót neki, ahol akadálymentesen, bátran indulhat felfedező útra.

Mit játssz a kisbabáddal?

Állíts fel sátrat ahová elbújhat, de ha nincs, akkor egy nagyobb kartondoboz is megteszi, amire ajtót, ablakot vágsz.

Fedezzétek fel együtt az udvart, a háziállatokat, a medencét!

Mehet továbbra is a babamasszázs, a hancúrozás, apával bírkózás, babatorna.

A plüssökkel játssz el neki egy kis történetet, beszélj mókás hangon.

Kérdezz rá a testrészeire, s ő mutassa meg mi hol van.

Versenyezzetek egy játékért. Természetesen hagyd, hogy ő érjen oda előbb.

11 hónapos a kisbabád

A kicsi már alig mászik, a legszívesebben egész nap ácsorogna. Élvezi ezt a helyzetet, hiszen „fentről” másképp látja a világot. Képes már kapaszkodva, álló helyzetből leguggolni, lehajolni a játékaiért. Egy vagy két kézzel kapaszkodva jár, tanulja az önálló megállást. Mindkét kezét felváltva használja. Éntudata fejlődik, próbálja egyre többször érvényesíteni akaratát. A „nem” tagadó és tiltó fogalma kitisztul tudatában, így makacsul ellenáll, ha kérsz tőle valamit.

Mire figyelj!

Figyelj oda, hogy ne eröltesd a járást! Ha túl sokszor járatod a kicsit a kezénél fogva, akkor nehezebben tanulja meg az önálló járást, azt hogy hogyan kell elesni a popsijára, hogy hogyan kell különböző tárgyakba kapaszkodni és persze, hogy anya nincs mindig ott vele.

Mit játssz a kisbabáddal?

Előveheted a zsírkrétát, hátha érdekesnek találja a firkálást! (Csak felügyelettel!)

Fuvarozzatok egy nagyobb kocsival tárgyakat a szoba egyik helyéről a másikra.

Építsetek legó kockákból tornyot és borítsátok el.

Add a kezébe a kanalat, had próbálkozzon az evéssel.

Báboz neki játékfigurákkal.

Engedd, hogy főzés közben ő a konyhai edényeiddel játsszon.

Gyakoroljatok puszit cuppantani, pápát inteni.

Építsetek alagutat, ami alatt a kisautót áttolhatja.

12 hónapos a kisbabád

Kicsikéd első születésnapja környékén megteszi első bátortalan lépéseit. Ne ijedj meg, ha egy éves korára nem jár el a kicsi, az sem ritka, aki 18 hónaposan indul el először, de vannak kirívó példák, amikor egy 9 hónapos baba vígan szaladgál! Egy éves korban a kicsi szabadon használja mindkét kezét, jobb vagy balkezesség még a későbbiekben alakul ki. Önállósodási törekvései nap, mint nap egyre erősebbek, öltözködésben besegít, nem szeret lefeküdni, előszeretettel hangoztatja a “nem” szócskát. Ideje szigorú szabályokat felállítanod, és következetesen betartatnod a babával.

Mire figyelj!

 

12 hónaposan a gyerekek még egymás mellett játszanak, de figyelik a társaságot, sokak igénylik a közös programokat anyával és más lurkókkal, így ha lehetőséged van, járj baba-mama klubokba, vagy jöjjetek össze néhányan az ismerős kismamákkal.

Mit játssz a kisbabáddal?

Beszélgessetek játéktelefonon.

Tegyél egy tányérba apró falatkákat, hogy az ujjával felcsipegethesse.

Adj a kezébe egy tálcát, tegyél rá egy kiskockát és biztasd, hogy vigye oda apához.

Legóból építsetek tornyot.

Mondókázzatok, táncoljatok együtt.

Adj a kezébe egy fakanalat és dolboljatok fele egy műanyag edény alján.

Egy üres fél literes műanyag flakonba rakj néhány babszemet és had játsszon vele.

Játszatok bújócskát.

Kergetőzzetek, fogócskázzatok.

Ne hagyjátok abba a fürdés utáni babamasszázst, babatornát, és az apával való birkózást!

 

Forrás: https://www.babapraktika.hu  

A babapraktika.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérlek, minden esetben fordulj szakorvoshoz!
Ha tetszik valamelyik cikk, és szeretnéd a blogodba feltenni, kérlek azt csak a forrás megjelölésével tedd! Köszönöm!

13-tól 26 hónaposig:

A most már totyogó kisbaba elkezd érdeklődni a világ iránt, különösen a hozzá fűződő viszonya alapján. Ahogy megtanul beszélni, kommunikálni másokkal, megtanul barátkozni is. Felfedezi más gyermekek társaságát kortól, nemtől függetlenül. 1 és 2 éves kor között a kicsi meglehetősen félti a játékait, mondhatni irigy, annak ellenére, hogy a szülők igyekeznek jószívűségre nevelni. Feltűnhet, hogy hosszasan figyelik kis barátaik tevékenységét és utánozzák is őket (párhuzamos szemlélődés). Egy idő után kezd öntudatára ébredni, elkezd harcolni a függetlenségéért, és bizonyításképpen nem hajlandó az utcán megfogni a kezünket, vagy dührohamot kap, ha valamit nem engedünk meg neki, amit a fejébe vesz.

24-től 36 hónaposig:

2 és 3 éves kor között a gyermek kissé én központúvá válik. Nem foglalkozik túlságosan mások érzelmeivel. Gondolkozásának jellemző vezérfonala, hogy mindenki vele érezzen együtt. Nem kell megijedni ettől a jelenségtől. Idővel majd megtanulja, hogyan ossza meg érzéseit másokkal és teljesen megváltozik a viselkedése. Erre az időszakra jellemző a barátságok kialakulása.

Forrás: https://baba-mama-dolgok.blog.hu

Másfél évesen Máté

Szavak, amiket már kitud mondani: cica, baba, mamma, inni, apa, alma, labda, fa, virág, gyűrű, tehén, tányér, tálca, pohár, kaka, láb, haj, Hipo, tente, harap, ...

Hangutánzó szavak: vau-vau, máu, bú, háp-háp, ssz (kígyó), bim-bam

Legelső szava ez volt: cica